Vorige: Wat krijgt de brouwer terug?
Waarom zou een proever meedoen?
De proevers vervullen dus een heel waardevolle taak voor de brouwerijen. Zouden we hiervoor een financiële vergoeding geven, dan wordt het programma voor de brouwers onbetaalbaar. Wat stellen we er dan wel tegenover? In de eerste plaats krijg je als proever natuurlijk regelmatig bier, soms wellicht voordat ze commercieel uitkomen en heb je misschien ook invloed op de verdere doorontwikkeling van bieren. Er zullen gevallen bestaan waarin je achteraf wel hoort welk bier je hebt gedronken, niet alles is blind (zie "Hoe werkt het panel?"). Dat is allemaal best interessant, maar daar blijft het natuurlijk niet bij.
In de eerste plaats biedt dit programma een uitgelezen mogelijkheid om je eigen skills eens goed onder de loep te nemen. Je gaat jezelf objectief (maar wel anoniem) kunnen vergelijken met de andere proevers: hoe goed ben je eigenlijk in het duiden van bierstijlen? Is je eigen inschatting van de bitterheid van een bier wel vergelijkbaar met die van de gemiddelde doorgewinterde proever? Heb je blinde vlekken in je herkenning van smaakafwijkingen? Kun je, door continue oefening, een consistentere of objectievere proever worden? Je krijgt een persoonlijke monitor waarop je precies kunt bijhouden hoe jouw proefuitslagen zich verhouden tot die van de rest van het panel.
Daarnaast zit er in een centraal proefpanel een schaalvoordeel: training organiseren voor een paar proevers is duur, tenzij je dat met een flinke groep tegelijk kan doen. Het programma zal voor actieve deelnemers voorzien in regelmatige trainingsmomenten voor alle aspecten van het proefpanel. Niks is verplicht, maar de mogelijkheid is er wel! Deze momenten zijn natuurlijk niet alleen nuttig, maar worden ongetwijfeld hartstikke leuk.
