Vorige: Wie zitten er in het panel?

Hoe werkt het Panel?

Het idee is simpel: de logistiek moet eenvoudig zijn, de resultaten moeten duidelijk zijn.

Het werkt daarom als volgt. Een brouwerij stuurt de bieren voor het panel naar een centraal punt. In de meeste gevallen is een halve doos (10-12 flessen of blikken) genoeg, voor sommige tests is meer nodig, tot maximaal een hele doos. Centraal worden deze opnieuw verpakt om naar het panel te gaan. Ieder panellid krijgt een doos met bier thuis. Deze zijn in de meeste gevallen blind (panellid weet dan dus niet wat er geproefd wordt), tenzij er een goede reden is om dit niet te doen, zie onder. Op de fles is dan een unieke code aangebracht, die bij het invullen van het online formulier wordt gebruikt, zodat de resultaten wel weer naar de brouwer terug kunnen.

De toewijzing van bieren aan panelleden gebeurt grotendeels random. Voor sommige tests zijn meerdere flessen per test nodig, in die gevallen zal het "random per set" in plaats van "random per fles" gebeuren. Voor de verschillende tests bestaan verschillende online formulieren. Dit wordt ook aangegeven op de fles en op een begeleidende mail/brief. Wanneer de proever aan de slag gaat zal het online formulier afdoende informatie bieden om de test naar behoren uit te voeren. We laten het wel aan de professionaliteit van het panel om te zorgen dat ze in een geurneutrale ruimte, met weinig last van restsmaken zo objectief mogelijk kunnen proeven.

De ingevulde formulieren worden centraal weer gecombineerd. Hieruit worden producten voor de brouwers (zie "Wat krijgt de brouwer terug?") en voor de panelleden (zie "Waarom zou een proever meedoen?") samengesteld. Door allemaal unieke codes voor de bieren te gebruiken is het ook gemakkelijk te achterhalen als er een keer per ongeluk iets mis zou gaan (het verkeerde formulier ingevuld, bijvoorbeeld).

Blind of niet blind?

Misschien is het voor sommige panelleden vooral interessant om mee te doen als ze weten welk bier ze drinken of gedronken hebben. Omdat dit niet geheel in lijn is met het doel van een proefpanel (objectieve beoordeling is gebaat bij blind proeven), maken we hiervan niet de standaard. We laten het aan de brouwer of ze willen dat achteraf bekend gemaakt wordt welke bieren door het panel zijn beoordeeld. De flessen worden, tenzij dat door de brouwers expliciet anders is verzocht, allemaal geanonimiseerd aan het panel geleverd en eventuele onthulling van het bier volgt na het indienen van het online proefformulier.

In sommige gevallen kan er ook voor gekozen worden achteraf alleen de bierstijl bekend te maken aan de panelleden. Dit dient voor hen wel een doel, met name als ze willen werken aan hun behendigheid in het blind herkennen van stijlen.


Volgende: Statistiek

Mocht je van gedachte willen wisselen over het vormen van een proefpanel in de eigen brouwerij, in plaats van deelname aan het programma Proefpanel op Afstand, neem ook dan vooral contact op!